HOMEBIOGRAFIE I FOTO'S I BOEKEN I LINKS I CONTACT
 
MIES VAN DER ROHE

In 1930 was er nog geen enkel ontwerp van Mies daadwerkelijk gebouwd. Dit was te wijten aan de slechte economische en de wijzigende politieke situatie in Duitsland. Hij was vanaf 1930 directeur van de Bauhaus school tot 1933 toen hij de school, onder voor de druk van het nieuwe nazi regering, werd gesloten. In 1937 vertrok Mies naar de Verenigde Staten. Van 1938 tot 1958 was hij hoofd van de afdeling Architectuur op de Armour Institute of technology in Chigago. Later werd de naam voor deze school Illonois Institute of technology.
In 1940 werd hem gevraagd een nieuwe campus voor de school te ontwerpen, een project waar hij zijn staal en glas stijl ging verfijnen. Ook kreeg hij een relatie met Lora Marx, een artieste uit Chigago, deze relatie bleef voor de rest van zijn leven.

In 1944 werd hij een Amerikaans staatsburger en was inmiddels professioneel geslaagd. In deze periode ontwierp hij een van zijn meest bekende gebouwen, een klein weekendverblijf buiten Chigago, een transparante box met aan de buitenkant een stalenframe. Het zou zijn meest radicale minihuis zijn ooit ontworpen. Het is een enkele kamer, verdeeld in kleine vlakken, volledig omringd in glas.

In de jaren '50 ging hij door met het ontwikkelen van dit concept met open en flexibele ruimtes op en veel grotere schaal. In 1953 ontwierp hij een conventie hal, vernieuwend hierin was de structuur dat lange afstanden samenspande. Gedurende deze periode ontwierp hij ook zijn droomgebouw, een glazen wolkenkrabber. De "Twin towers in Chigago werd in 1951 opgeleverd, gevolgd door meerdere ontwerpen in Chigago, New York, Detroit, Torent.

Voor zijn carrière ontving Mies in 1959 in Duitsland de "Orden pour le Merite"en in 1963 in de Verenigde Staten de "Presidential medal of freedom."

In 1962 was zijn carrière helemaal geslaagd toen hij werd gevraagd om het "New national gallery" in Berlijn te ontwerpen. Het ontwerp van dit gebouw kreeg een stalen frame welke direct in verbindingen legde tussen het binnenwerk en het landschap. Hij kwam tijdens de bouw diverse keren naar Berlijn. Hij kon helaas niet aanwezig zijn bij de opening in 1968, omdat hij overleed op 17 augustus 1969 in Chigago.

Mies van der Rohe Barcelona Paviljoen